Zuiderzeepad, etappe 20


Delfstrahuizen – Lemmer

Vandaag ga ik voor het eerst met deze groep “Wandelen in het Noorderland” aan de wandel. De bedoeling is om een etappe (20) van het Zuiderzeepad te lopen. Dat is van Delfstrahuizen naar Lemmer. Een afstand van ongeveer 16 km’s. Het was prachtig weer. Zon en weinig wind. Eerst naar Drachten gereden om Sil op te halen en daarna naar Lemmer om de rest van de groep te ontmoeten. Daar verdeeld over 2 auto’s en naar Echtenerbrug gereden. De wandelgroep bestond uit Janneke, Sil, Betty, Linda, Inge, Zwany en ik.

Het Zuiderzeepad is een 490 kilometer lange route rond het ‘Gouden Hart van Nederland’. Het biedt -letterlijk- zicht op de gemeenschappelijke strijd tegen het water van de gebieden rond de voormalige Zuiderzee. Doorbraakkolken, stoomgemalen, sluizen en molens herinneren aan die strijd.
Na weer een grote overstroming was het aan het begin van de 20ste eeuw genoeg: de aanleg van de Afsluitdijk betekende het einde van de zoute binnenzee. 40% van de zee werd polder. Kolonisten bevolkten de polders en zetten er bedrijven op.

Wandelen vanuit Delfstrahuizen langs de Pier Christiaansleat en vervolgens langs het Tjeukemeer, het grootste binnenmeer van Friesland naar Oosterzee. Vandaar tussen de landerijen door naar Lemmer. Daar nog een mooie ronde door Lemmer gewandeld om via het Lemmerstrand naar het Woudagemaal te wandelen. Het eindpunt van vandaag. Volgende etappe in februari.