Zuiderzeepad, etappe 21


Lemmer – Oudemirdum

De voorspellingen waren al niet super, maar eenmaal afgesproken gingen wij dan toch vandaag van start. Wij dat zijn Betty, Roelie, Ellen en ik. Voor vandaag staat de etappe Lemmer – Oudemirdum op het programma. Een afstand van 15,7 km.
Dit gebied behoort tot Gaasterland wat er niet direct Fries uitziet. Hier geen weidse vlaktes, maar een glooiend landschap met hier en daar een houtwal. Landijs vormde dit heuvelachtige natuurgebied.

Bij de start hadden wij al een flinke regenbui met een beetje hagel erin. Dat gecombineerd met een windkracht 5 a 6 Bft en een temperatuur van ongeveer 5˚C. Eenmaal vertrokken nabij het gemaal liepen wij langs de Prinses Margrietsluis richting van het IJsselmeer.
Vervolgens via de Lemsterhoek, Tacozijl (langs de Joodse begraafplaats), langs de Sondeler Leien, over de Heaburgen naar Nijemirdum. Wij hadden de hoop dat daar een horecagelegenheid open was zodat wij even konden zitten en een kop koffie nemen, maar alles was in diepe rust. Onderweg ergens zitten op een bankje was niet aan te bevelen. Het bleef hard waaien en in combinatie met de aanhoudende regen was dat niet aan te bevelen.

Voor Nijemirdum hebben wij nog even in de luwte van een schuur gestaan. Na Nijmirdum zijn wij met een omweg naar Oudemirdum gelopen waar een auto stond. Daar hebben wij in het hotel-restaurant op de Brink een heerlijke koffie/chocolademelk genoten.
Na weer op temperatuur te zijn gekomen vertrokken wij met de auto weer naar Lemmer waar de andere auto’s stonden. Zo kwam een eind aan een winderig en natte wandeldag, maar het was heerlijk. Dames bedankt voor de gezelschap. Het was fijn toeven met jullie.