Struuntocht 1


Op zaterdag 4 januari 2020 de eerste wandeltocht van dit jaar gewandeld. Het startpunt was in Beetsterzwaag. De belangstelling was heel erg groot en er stond dan ook een beste rij toen ik nog moest inschrijven. Tegelijk voor vier personen ingeschreven, want ik liep samen met Carolien, Lyanne en Auke.

Vanaf de startlocatie loopt de route via het Lyclamapark richting Landgoed Olterterp, een typisch parkbos met vijvers, bruggetjes en theekoepels. Route gaat verder over het Landgoed langs de mooie vijver en door houtcarvers uitgezaagde boombeelden. Via het mooie Kerkpad Oost ga je terug naar Beetsterzwaag. Daarbij passeer je de Sint Hippolytuskerk in Olterterp. Deze kerk maakt deel uit van de Alde Fryske tsjerken.

Landgoed Olterterp is een typisch parkbos. In parkbossen is de lanenstructuur karakteristiek. Zowel eiken als beuken begeleiden de lange zandlanen. Veel bomen zijn vaak al meer dan honderd jaar oud. Van oudsher bestaande vennetjes zijn omgevormd tot vijvers. Hier omheen liggen opgeworpen heuvels.

Op verschillende plaatsen heeft de ontwerper de ontstane vijvers aangevuld met meer kunstmatige elementen, zoals bruggetjes en theekoepels. Het meest sprekende voorbeeld van zo’n element is “De Twaalf Apostelen”. Deze aanleg maakte onderdeel uit van de overtuin van de voormalige state van de familie Boelens, nu Huize Olterterp. De “Twaalf Apostelen” bestond uit een kring van twaalf rode beuken. Hiernaast lag een tot vijver omgevormd ven met paden en bruggetje.

Het van Boelensommetje is een beschreven wandeling die langs de nog in het parkbos aanwezige erfgoed gaat, die getuigen van een rijk adellijk verleden, zoals landhuis, kerk, begraafplaats, overtuin en vijvers.

Het was een fijne wandeldag met z’n vieren. De afstand was 7,5 km. Het was niet zonnig maar gelukkig bleef het de hele dag wel droog. Op naar de volgende etappe op 1 februari.